Bebek sahibi olmaya çalışılan dönemde, hamile kalma şansının arttığı yumurtlama döneminin belirlenmesi iyi bir başlangıç olacaktır.
İnternette araştırma yapıldığında bununla ilgili bilgiler sıklıkla yer almaktadır.
Peki bu hesaplama nasıl yapılır ?
Yumurtlama döneminin yaklaştığını gösteren birtakım vücut değişkenlikleri vardır, bu işaretleri takip ederek doğru zaman ile ilgili tahminlerde bulunulabilir. Bunun için bedeninizde meydana gelen değişiklikleri sabırla takip etmeniz gerekecektir.
Peki nedir bu belirtiler?
rahim ağzı yumuşaması
kasık ağrısı
vajinal akıntı
memede hassasiyet
vücut ısısında artış
cinsel istekte artış
karında şişlik
madde madde sıraladığımız bu belirtiler olmazsa olmazlar olmayıp kadınlar arasında değişkenlik göstermektedir. Kadınların vücutlarındaki bu işaretleri takip etmeleri anlamaları zor olacağından basit bir gün hesaplama yöntemide bulunmaktadır.
Ortalama kadınlarda adet dönemi 21-35 gün arasında değişmektedir. Daha uzun ve daha kısa olabilir. Ortalama değerler alındığında yumurtlama dönemi sıklıkla adetin 11 -21. günleri arasına denk gelmektedir.
Hamile kalmanın en yüksek olduğu dönem yumurtlamadan kısa süre önceki dönemdir. Erkek sperm hücreleri 1-3 gün canlı kalabilmektedir. Yumurtlama öncesindeki spermlerin döllenmede etkisi yüksektir.
Basit bir hesap yapacak olur isek yumurtlama(ovulasyon) adetin ilk gününden itibaren sayılır ise ortalama 10-12 gün sonrasında herhangi bir günde yumurtlama olacaktır. Adet düzensizlikleride göz önünde bulunduracak olur isek adetin 10-11.gününden itibaren başlayan 7-10 gün ilişki süresi ile başarı şansı en yüksek seviye de olacaktır.
Not: eczanelerde bulabileceğiniz ovulasyon testleri bu süreçte yardımcı olabilir, mevcut gebelik testi gibi kullanımı kolay (internette detaylı bilgi mevcut)
Erhan Huseyin COMERT, M.D.
Karadeniz Technical University, School of Medicine, Department of Obstetrics and